Vierasta ja tuttua

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 20. maaliskuu 2014 kello 19:32

Viime aikojen Maestra-tunneilla on laulettu useita minulle vieraita lauluja. Kun omakohtainen suhde lauluun puuttuu, se voi olla aika raskasta opeteltavaa. Sävelmästä ei saa otetta ja jos sanatkaan eivät puhuttele, vaatii jo melkoista ponnistusta ”pitää valot päällä” eli laulaa läsnä ollen. Hyvistä juhlalauluista on toden totta pula, sillä moni näistä teematunneilla lauletuista maistui väkisin värkätyltä tilaustyöltä. Latteita värssyjä lattein sävelin. Hyvän laulun tunnistaa heti – näistä en sellaista löytänyt, sori vaan Petri Laaksonen & knit.

Juhlalaulujen joukossa ylivertainen helmi oli Sibeliuksen Sydämeni laulu A. Kiven runoon. Sanat ja sävel yhdessä ovat täydellinen mestariteos. Ei  mitään turhaa. Ei makeilua, ei tunteilua, ei kuluneita sointukiertoja. Sibeliuksen vei maailmanmaineeseen juuri hänen puhdas sävelkielensä. Ei krumeluureja, ei erikoisuuden tavoittelua. Vain tuo tunnistettava ”sibeliaaninen” sointi. Sanotaan että Ainolan neron musiikissa soi Suomen luonto. Varmasti näin onkin. – Jaana, miten olisi teematunnit Sibban lauluista? Josko niistä löytyisi meidänkin tasollemme sopivia?

Maanantaitunneilla laulamme pinkkiä toivelaulukirjaa urakalla läpi, ja sieltäkin tulee vastaan vierasta ja tuttua. Välillä tulee mieleen että kenenkähän ”toivelaulu” tämäkin rykäys mahtaa olla… Toisaalta iloa tuovat yllätyskohtaamiset vanhojen kultamurujen kanssa – kuten Till There Was You, johon muinoin tutustuin Beatlesien versiona heidän uransa alkuajoilta. Pojathan lauloivat kaikenlaisia covereita ennen omaan tuotantoon keskittymistä. Tässä esimerkiksi A Taste of Honey makoisana jazzvalssina: http://youtu.be/4A-5hyKaITQ

Seisomaprojekti – sekä Jaanan että minun – jatkuu ja voi hyvin. Jaana siis rupesi totaaliseisojaksi, minä seison toistaiseksi vain kaikki laulutunnit ja kuoroharjoitukset alusta loppuun. Muutama kanssaseisojakin on ilmaantunut, hyvähyvähyvä! En mitenkään enää haluaisi laulaa istuen, sillä istuminen passivoi. Ja kun pitää koivet pienessä liikkeessä, ei väsy eikä puudu. Kokeile vaikka!

Viimeisimmät postaukset