Kuusi vinkkiä äänenhuoltoon

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 1. huhtikuu 2014 kello 12:00

Kotimaa Pro julkaisi alkuviikosta toimittaja Emilia Karhun kirjoittaman artikkelin Kuusi vinkkiä äänenhuoltoon. Vinkit oli koottu haastattelustani viime viikolla. Tässäpä artikkeli luettavaksenne lehden antamalla luvalla:

Kotimaa Prolta on toivottu vinkkejä äänenhuoltoon niin puhujille kuin laulajillekin. Soitimme siis Jaana Turuselle Kuopioon. Hän on musiikin maisteri, laulunopettaja, kuoronjohtaja ja lauluklubi Maestran perustaja. Turunen korostaa, että äänenhuolto perustuu siihen, että ihminen itse tuntee kehonsa ja osaa kuulla sen viestit.
Entisenä kanttorina Turunen arvioi, että papit ja kanttorit tarvitsisivat huomattavasti enemmän mahdollisuuksia äänenkäytön opiskeluun kuin heillä nykyisin on. Kaikkein tärkeintä olisi oppia tunnistamaan oman äänenkäyttönsä riskit ja saada tietoa keinoista, joilla niitä voi välttää.
– Tyypillisiä tarpeita papeilla ja kanttoreilla ovat äänen voimistaminen, kuuluvuuden ja kantavuuden vahvistaminen sekä äänen rasittumisen estäminen, Turunen sanoo.
Tässä kiteytettyinä Turusen ohjeet hyvään äänenkäyttöön:

  1. Muista rentous ja vapaus

Jos sinulla on niskat ja hartiat jumissa tai kireyttä rintalihaksissa, ongelmat heijastuvat hyvin äkkiä myös ääneen. Kurkun seudun lihakset jännittyvät muun kropan mukana eikä ääni pääse enää virtaamaan vapaasti. Selän ja lantion asento-ongelmat ja ryhtiviat vaikuttavat myös hengitykseen ja sitä kautta ääneen.
Hartioiden pyörittely ja muu liike puhumisen tai laulamisen aikana vähentää turhaa jännittymistä. Lihasten venyttely ja tarvittaessa fysioterapiassa käyminen ovat myös äänenhuoltoa. Apua saattaa saada myös esimerkiksi pilateksesta tai Aleksander-tekniikasta.

  1. Nuku, liiku ja vältä alkoholia ja tupakkaa

Ääniongelmien ennaltaehkäisyyn sopivat kaikki samat neuvot kuin terveeseen elämään yleensäkin: nuku hyvin, liiku riittävästi ja vältä tupakkaa ja alkoholia.
Jos kurkku tuntuu kuivalta, sitä ei kannata kurlata kosteaksi alkoholilla eikä liioin nauttia kahvia tai teetä. Nuo kaikki juomat nimittäin kuivattavat kurkkua lisää. Vesi on paras apu kuivaan kurkkuun.

  1. Opi kuulostelemaan kroppasi viestejä – ja pyydä neuvoa asiantuntijoilta

Olennainen kysymys on: Tuntuuko kurkussani hyvältä, kun laulan tai puhun? Jos vastaus on kyllä, olet onnekas. Voit jatkaa työskentelyäsi ja elämääsi entiseen malliin. Jos vastaus on ei, kannattaa sinun kysyä apua äänenhuollon ammattilaisilta.
Joidenkin seurakuntien kanttoreilla on paljon asiantuntemusta äänenhuollon kysymyksissä. Apua saa myös laulupedagogeilta ja puheterapeuteilta. Tampereen yliopisto kouluttaa ainoana Suomessa puheäänen käytön ohjaajia eli vokologeja. Jos epäilet, että sinulla on kyhmyjä äänihuulissa tai muita lääketieteellisiä äänenkäytön ongelmia, kannattaa kääntyä foniatrin puoleen. Toisinaan yksikin käynti ammattilaisen luona saattaa antaa ratkaisevia oivalluksia.

  1. Älä prässää ääntäsi liialla ilmanpaineella

Jaana Turunen painottaa, että äänenkäyttö on tekniikkaa siinä kuin kävelemään, kirjoittamaan tai neulomaan oppiminenkin. Jonkun ihmisen ääni voi toki luonnostaan kestää vähemmän kuin jonkun toisen. Kaikilla on silti mahdollisuus oppia hallitsemaan äänenkäyttöään ja kyky muokata ääntään.
Ammattilaisen avustuksella on mahdollisuus oppia kontrolloimaan äänihuulten ja äänielimistön käyttöään. Tyypillistä äänihuulia rasittavalle äänenkäytölle on, että ilmaa työnnetään keuhkoista liian suurella voimalla ja ihminen puristaa äänihuulia yhteen väkisin saadakseen aikaan kuuluvan äänen.
Lihasten opettaminen on pitkäjänteistä työtä, mutta laulaminen ja puhuminen eivät kuitenkaan ole mitään salatiedettä. Hengitystekniikan voi saada kuntoon muutamalla oivalluksella ja harjoittelemalla.

  1. Kun ääni käheytyy, lepää!

Kun ääni on käheä, sen pitää antaa levätä. On oltava hiljaa. Mikäli työpäivä on kuitenkin pahasti kesken, käytettävissä on joitakin hätäkikkoja. Näiden käyttö on kuitenkin opeteltava etukäteen.
Esimerkiksi taskuhuulia avaamalla nielu saadaan avarammaksi ja kurkun puristuneisuutta pienemmäksi. Twangin  avulla äänestä tulee terävämpi, kuuluvampi, läpitunkevampi ja kantavampi vähällä vaivalla.
Sitruunamehulla voi yrittää vähentää liman määrää kurkussa. Banaani ja maito saattavat lisätä limaa kurkussa, joten niitä kannattaa välttää. Kuuma juoma auttaa joitakin. Näissä kikoissa kyse alkaa kuitenkin olla jo uskomusasioista, jotka vaikuttavat ihmisiin yksilöllisesti. Kokeilemalla löytää itselleen sopivat toimintatavat.
Riittävä lepo on kuitenkin äänelle korvaamattoman tärkeää. Jos työssään joutuu käyttämään paljon ääntä, ei iltoja ehkä kannata enää kuluttaa jalkapallojoukkuetta valmentamalla ja kentän laidalla huutaen. Äänenkäytön määrä vaikuttaa suoraan äänen laatuun.

  1. Puhuja: Mene kuoroon!

Monet puhetyöläiset ovat kertoneet Jaana Turuselle, että lauluharrastus on loistavaa äänenhuoltoa. Eräs konsultti kertoi, että hänen äänensä oli mennä, kun hän joutui jättämään kuoroharrastuksen pariksi vuodeksi pois muiden kiireiden takia. Kun hän aloitti lauluharrastuksen uudelleen, ääni ei enää väsynyt työssä.
Kuva: Johannes Wiehn. Kuorolaulu on loistavaa äänenhuoltoa puhujalle.

Emilia Karhu
Toimittaja / Kotimaa

Viimeisimmät postaukset