Liiolii!

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 11. maaliskuu 2015 kello 09:00

Kevään teematunnin teema vaihtui loman jälkeen haitarijazzista kansanmusiikkiin. Haitarijazz osoittautui suosituksi lajiksi ja ehkäpä järjestämme kakkososan tulevilla kausilla. Yksi syy suosioon oli varmasti siinä, että sen aikakauden laulut ovat monille laulajille tuttuja.

Kansanmusiikkiteema aloitettiin tietenkin Suomesta. Tunneilla ei kuitenkaan keskitytä pelkästään tuttuihin kansanlauluihin, joita todella riittää. Teimme aluksi läpileikkauksen suomalaisesta kansanmusiikista kalevalaisesta runolaulusta alkaen aina pelimannimusiikkiin saakka. Viisijakoisen runolaulun lisäksi laulettiin piirilauluja ja balladeja, puhuttiin rekilauluista ja pelimanniperinteestä ja sivuttiin arkkiveisuja.

Kansanmusiikin aihepiiri on valtavan laaja. Siitä kiinnostuneita kehoitan tutustumaan kansanmusiikki.fi -sivustoon ja erityisesti sen Musiikin muisti -videoihin. Sieltä löytyy läpileikkaus kansanmusiikkiperinteestämme eturivin muusikoiden ja osaajien esittämänä.

Kansanmusiikki on siitä kiehtova laji, että se elää ja muuttuu koko ajan. Suosittua on myös etnomusiikki, joka yhdistää perinnettä ja nykymusiikkia, kuten vaikkapa tunnettu Värttinä-yhtye. Kansanmusiikkifestivaaleista tunnetuin järjestetään kesäisin Kaustisilla. Siellä on vieraillut moni Maestralaulajakin.

Kansanmusiikkiteemassa ei pysytä pelkästään Suomessa. Teemakertansa saavat niin pohjoismaiset laulut kuin Brittein saaret, Venäjä ja Keski-Eurooppa. Luvassa on myös joikaamista ja jodlausta. Joten lii-o-lii ja tapaamisiin maanantaisin!

Viimeisimmät postaukset