Laulusta me voimaa saamme

”Laulusta me voimaa saamme, laulu mielet yhdistää”, sanotaan vanhassa laulussa – ja se on taivahan tosi. Tampereella on käynnissä mainio yhteislauluhaaste, jossa innostetaan laulamaan yhdessä työpaikoilla kahvitauoilla ja milloin ikinä mahdollista. Ylen uutisista bongaamassani jutussa kerrotaan manselaisesta liimatehtaasta, jonka väki laulaa jopa työnsä lomassa. Bravo!! Yhteislaulun perinne on kuulemma hiipumassa, ja Tampereella päätettiin alkaa elvyttää sitä. Toivottavasti homma leviää kautta Suomen, sillä laulaminenhan on ylenpalttisen terveellistä – ja etenkin porukalla laulaminen. Ei siihen erityistä kuoroa tarvita, mutta aina parempi jos duunimestassa toimii myös kuoro levittämässä lauluharrastuksen ilosanomaa.

Yle Areenassa on kaksi dokkaria Kansallisoopperan suurproduktion, Richard Wagnerin ”Ringin” eli Nibelungin sormus -tetralogian valmistamisesta. Korona iski ja pysäytti rattaat kesken kaiken. Mutta nyt myös tarun kaksi ensimmäistä osaa, Reininkulta ja Valkyria, ovat Areenassa nähtävillä. Dokkarit ovat nimiltään Jumalten keinussa ja Kohti Reininkultaa, erinomaista johdatusta itse oopperoiden katsomiseen. Olen jo nähnyt Reininkullan, jonka toteutus on upea niin musiikillisesti kuin visuaalisestikin. Huipputekijät asialla ja tulos sen mukainen. Valkyria odottaa vielä hetkeään – tai ei siihen ”hetki” riitä, vaan täytyy varata 4,5 tuntia ja hyvät eväät tv:n ääreen. Wagner-musa on herooista, mahtipontista, sisältäen hyvin niukalti huumoria – mutta sitäkin on, etenkin tietyissä henkilöhahmoissa. Ja Kansallisen esityksissä paitsi lauletaan hyvin, myös näytellään herkullisesti.

VIMMAN harjoituksissa Jaana tuli maininneeksi Vaasan teatterin uudesta West Side Storysta, jonka näyttelijöitä hän on ollut koutsaamassa. Heräsi ajatus että olisipa mageeta reissata Vaasaan musikaalia katsomaan. Tuumasta toimeen: Ilmoittautuminen joulukuun 10. päivän esitykseen on käynnissä. Laittauduin listalle oitis. Ensinnäkin, koska WSS on aina näkemisen ja kokemisen arvoinen, ja toiseksi koska Vaasa on minulle erityinen. Se oli eteläpohjalaistytön elämän ensimmäinen kaupunki. Kun mentiin ”kaupunkiin”, se oli nimen omaan Vaasa. (Siellä näin junavaunussa Miss Universum Armi Kuuselan ja puolisonsa Gil Hilarion, jotka kiersivät näytteillä pitkin Suomea. Armi hymyili kauniisti ja tarjosi lapsille karamelleja…)

Wink wink: ”Meidän” elokuvamme Armotonta menoa tulee televisiosta 3. marraskuuta. Pankaa kalenteriin!

Olen näillä palstoilla ennenkin sauhunnut ranskalaisen chansonin kolmen B:n koplasta Brel, Brassens ja Bécaud. Tänään annan lauluvuoron viimemainitulle. Olkaa hyvät: Gilbert Bécaud ja hänen voimallinen tulkintansa omasta laulustaan ”Kun olet yksin tähdelläsi”.

Tämän kirjoitti jamatar 28.9.2022.

Viimeisimmät postaukset