Laulu ja tulkinta

Tässä vähän jotain syyslomaviikon ratoksi:

TV:n laulukisaohjelmissa kohtaa usein laulajia, jotka esittävät tarkoin harjoitellun kopion jostain tunnetusta hitistä. Teknistä taitoa riittää, mutta se tärkein puuttuu: uskallus omaperäisyyteen. Apinoimalla ei jatkoon pääse, jos tuomarit ovat tehtävänsä tasalla. (Aina tosin eivät ole…) Lauluharrastuksessani olen itsekin joskus soolotunnilla törmännyt opettajan hämmentävään kysymykseen: Kenen versiota laulat? – Miten niin kenen?! Omaani tietenkin! En pystyisi kuulostamaan keltään toiselta, enkä tahtoisikaan. Laulan laulun niin kuin sen koen ja tunnen, vaikkei lopputulos aina niin häävi olisikaan. Kuuntelen kyllä paljonkin eri esitysversioita, oppiakseni äänenkäyttöä ja tyylijuttuja, tai ihan vain vertailun ilosta. Mutta että kopsaisin – ei ole mun juttu!

Tuostapa johduinkin tutkimaan kolmea tulkintaa eräästä tietystä laulusta. Se laulu on ikivihreä Over the Rainbow, jonka 16-vuotias Judy Garland ensiesitti elokuvassa The Wizard of Oz vuodelta 1939. – Kaunista, puhdasta, eläytyvää laulamista:

Toinen näytteeni on yksi ”Sateenkaarilaulun” lukuisista jazztulkinnoista. Hienostunut ja laaja-alainen Sarah Vaughan, yksi Amerikan parhaita jazzlaulajattaria, tarttui myös tähän tunteikkaaseen lauluun. Hillitty, hallittu ja tyylikäs esitys on taltioitu Hollannissa vuonna 1958:

Viimeinen vaan ei vähäisin esimerkkini on vuodelta 1996. Laulaja on Eva Cassidy, amerikkalainen hänkin. Hänen laulu-uransa loppui ennen kuin oli oikein alkanutkaan hänen kuoltuaan syöpään 33-vuotiaana. Maine tuli jälkeenpäin julkaistujen levyjen muodossa. Cassidyn tyyli oli jotain folkin, jazzin ja bluesin väliltä. – Hänen ”Sateenkaarensa” käy suoraan sydämeen:

Kolme erilaista lähestymistapaa yhteen lauluun – kaikki paneutuvia ja rakastettavia. Tekisikö mieli jäljitellä näitä? Ei todellakaan! Ihanaa että on ollut, on ja tulee olemaan muusikoita joilla on oma ääni, itse löydetty tyyli ja halu tuoda lahjansa meidän muiden nautitttavaksi. Kiitos heille siitä!

Tämän kirjoitti jamatar 20.10.2020.

Viimeisimmät postaukset