Satakymmenen soittajaa lavalla

Kuopion kaupunginorkesterin kevätkauden päätös eilen Musapirtillä oli sanalla sanoen SUURI. Lavan täyttivät ääriään myöten kaupunginorkesterin ja Oulu Sinfonian muusikot yhteiskonsertissaan, jonka päänumerona oli Igor Stravinskin Kevään pyhitys. 110 soittajaa lavalla oli mahdikas näky – saati sitten kun bändi alkoi skulata kapellimestari Rumon Gamban johdolla. Jättiorkesterin sointi oli yhtä juhlaa! 110 vuotta sitten Pariisissa Stravinskin tyrmäävä riitasointu- ja rytmitykitys nostatti skandaalin. Yleisö ei ollut valmis tällaiseen musiikkiin. Tänään se nostatti Kuopiossakin salintäyden yleisön pitkiin äänekkäisiin aplodeihin.

Richard Straussin Till Eulenspiegel oli myös otollinen biisi näin isolle soittajistolle, sillä räimettä riittää siinäkin. Mutta enemmän minua puhutteli Gustav Mahlerin sarja Vaeltavan kisällin lauluja, jonka esitti Sir Simon Keenlyside. Miehen baritoniääni kantoi vaivatta jättiorkesterin yli, mikä sai minut jälleen kerran pohtimaan klassisen laulutekniikan saloja. Siinä ääni koulitaan vahvaksi ja kuulumaan jopa hiljaa laulettaessa. Ihme juttu…

Säveltäjät Stravinski ja Mahler kuuluvat lempparisakkiini, johon heidän lisäkseen lukeutuvat Sergei Prokofjev, Dmitri Shostakovitsh ja Béla Bártok. Näissä kaikissa minuun vetoaa heidän erityinen, jotenkin ”viisto” sointimaailmansa, jota en maallikkona pysty tarkemmin analysoimaan. Minun korvani vain tunnistaa sen ja on mieltynyt siihen. Klassinen musiikki on minulle kuin valtameri, jonka aavoilla seilatessani voin osua ihmeellisille saarille. Kiitos näille aavoille uskaltautumisesta kuuluu pitkälti Radion sinfoniaorkesterille, jonka konserteissa kävin radiovuosinani säännöllisesti. Siellä sain kunnon kylvetyksen sinfoniseen musiikkiin.

Aioin laittaa tämän postauksen loppusäveliksi Mahleria, mutta kevyen musiikin puolelta tullut kuolinuutinen muutti suunnitelmat. Tämä mimmi oli todella kova, ja lajissaan naispuolisena rock-laulajana yksinkertaisesti paras:

Kevyet mullat väkevä-ääniselle artistille ja jättiestradien pitelemättömälle sähikäiselle.
Tämän kirjoitti jamatar 28.5.2023.

Viimeisimmät postaukset