Sain vastattavakseni otsikon kysymyksen viime keväänä yhden työyhteisön äänenkäyttökoulutuksen yhteydessä. Kysyjä oli havainnut, että joka vuosi kesäloman jälkeen hänen äänensä käheytyy työpäivän aikana, mutta vaiva helpotti muutaman viikon sisään. Koska sama kysymys saattaa mietityttää monia mm. opettajia, toimittajia, myyjiä, pappeja ja kouluttajia juuri tähän aikaan vuodesta, niin tässäpä vastaus postauksen muodossa:
Puhuminen ja laulaminen on lihastyötä. Kesäloman aikana äänenkäyttö saattaa olla työelämään nähden kevyempää, mikä on tietysti hyvä äänen kannalta. Samalla kuitenkin voi käydä kuten liikuntaharrastuksen tauolle laittaessa; tauon jälkeen aloittaessa lihakset eivät ole tottuneet treeniin ja väsyvät ja jopa kipeytyvät joksikin aikaa.
Kyse voi siis olla äkillisestä kuormituksen kasvamisesta, johon ääntöelimistö ei ole tottunut, vaikka on saattanut sitä vuosikausiakin tehdä. Sen tunnistaa siitä, että paluu normaaliin tapahtuu parin viikon aikana mitään sen kummempaa tekemättä. Äänentuottolihaksisto tottuu uudelleen aktiivisempaan käyttöön. ”Alkushokkia” voi helpottaa mm. pitämällä ylimääräisiä taukoja äänenkäytöstä päivän aikana.
Jos vaiva jatkuu kuukautta pidempään, on syytä miettiä syitä tarkemmin. Sairastumiset voivat toki haitata äänenkäyttöä pitkään, jopa kuukausia. Tyypillistä on se, että huonosti toimivaa ääntä yrittää kompensoida epätervein tavoin, mistä tulee hiljalleen uusi äänenkäyttötapa ja ajan kanssa toiminnallinen äänihäiriö. Sellaisen purkamiseen tarvitaan usein ammattilaisen apua.
Helpommalla pääsee, kun ongelmaan pureutuu varhaisessa vaiheessa tai jopa ennaltaehkäisevästi opettelemalla tuntemaan, miten oma ääni toimii ja millaisilla keinoilla sen saa ”palautettua ruotuun”, kun ongelmia ilmenee. Siihen nähden kuinka tärkeä työväline ääni lähes kaikille on, sen toiminnan tunteminen on lähes olematonta. Myös ääniergonomiasta on syytä pitää huolta työpaikoilla ja monissa harrastuksissakin.
Ota yhteyttä, jos työyhteisösi hyötyisi oman äänen toiminnan tuntemisesta, ääniongelmien välttämisestä ja ääniergonomian kehittämisestä.