Mitä sanoo kolmas kerta?

 

  • Käyttäjän Marita Jama lähettämä 7. toukokuu 2009 kello 11:00

Ohhoh – eilen 6.5. oli jo kolmas kerta laulukoulua! Eli puolivälissä ollaan. Kuusi treenikokoontumista ei todellakaan ole paljon. Olisikohan mahdollista räätälöidä esim. 10 kerran paketti? Siinä pääsisi aiheeseen tutustumaan hiukkasen pitemmälle. Tottakai tämä kuuden kerran pumpsi on tarkoitettukin vain esittelyksi, maistiaiseksi, kiihokkeeksi jatkaa itse eteenpäin – missä? Miten? Kenen johdolla? Nykyään on olemassa aikuisbalettia ja jos vaikka mitä ohjattua toimintaa varttuneille harrastajille. Tällaiselle lauluäänijumpalle saattaisi hyvinkin olla kysyntää. Onhan niitä kuoroja kaikenikäisille, mutta se on eri asia. Niissä pääpaino on lauluohjelmiston harjoittelemisessa, ääniharjoitteita tehdään lähinnä vain äänenavauksena. – Tuumipa tätä, Jaana!

Ainakin minä kävisin mielelläni säännöllisesti tällaisessa tunnelmaltaan rennossa ja silti tehokkaassa lauluäänen kimppajumpassa, jos siihen olisi mahdollisuus. ”Virallisille” laulutunneille menemistä jarruttaa niiden hinta ja edistymistavoitteet, joita oppilaalle asetetaan ja varmasti itsekin itselleni asettaisin. Pitäähän homma ottaa tosissaan, jos opiskelemaan ryhtyy. Vapaassa laulukoulussa on toinen tahti, siellä kaikki tehdään ikään kuin leikin varjolla ja jokainen ottaa irti sen minkä tahtoo ja pystyy. Edistymisen paineita ei ole.

Eilinen tunti oli hauska sisältäen taas uusia oivalluksia. On se kumma, miten poskien piteleminen vaikuttaa äänen sijoittamiseen. Ja vielä kummempi on se viinikorkki hampaitten välissä. Äänen kulkureitti vapautuu heti kun tökkäät korkin suuhun!

Erityisen kiinnostavaa on huomata, kuinka paljon samoja juttuja tulee esiin sekä tässä että itselleni lähemmin tutussa lajissa tanssissa. Hengitystekniikka, tuki, samanaikainen rentous ja valppaus, mielikuvat. Mielikuvilla saa ääneen oikean värin ja tanssiliikkeisiin oikean liikeradan ja lihastyöskentelyn. Samaa instrumenttiahan molemmissa käytetään – omaa kehoa.

Alan jo tosiaan miettiä mitä näiden kuuden kerran jälkeen. Ei tunnu ihan mielekkäältä osallistua syksyllä uudestaan aloituskurssille. Jotain eteenpäinmenoa kaipaisi tässäkin. Varmaankin ”jatkokurssit” olisivat hinnakkaampia ja opettajalle työläämpiä, mutta toisaalta, kun Vapaa laulukoulu nyt on lanseerattu Kuopiossa, eikö myös olisi loogista laajentaa sen toimintaa?

 

Kommentoinut Jaana Turunen 7. toukokuu 2009 12:47

Kiitos Marita, kun jaat ajatuksiasi meidän muiden kanssa! Samoja latuja tuntuvat kulkevan minunkin ajatukseni. Katsopas, mitä kirjoitin keskusteluun…

Viimeisimmät postaukset