Terveisiä nuorten ryhmästä

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 9. helmikuu 2010 kello 08:57

Tapanani on ollut kirjoittaa tänne blogiin kysymyksiä ja vastauksia, joita eri ryhmissä on tullut vastaan. Tällä kertaan jatkan hengitysteemasta nuorten ryhmässä nousseiden kysymysten kautta.

Ensimmäinen asia ei oikeastaan ole kysymys, vaan kommentin jakaminen. Yksi nuorista laulajista nimittäin kertoi, ettei aika riitä hengittämiseen kaikissa harjoituksissa. Tämä asia lienee tuttua suurimmalle osalle meistä. Kun yrittää ehtiä miettimään ja hengittämään rauhassa syvään, niin nopeissa harjoituksissa siihen ei tunnut riittävän aikaa. Tämän kommentin ääneen sanominen, on erittäin hyvä juttu kahdesta syystä: ensinnäkin voin ottaa asian huomioon jatkossa ja antaa enemmän aikaa harjoitusten välissä. Toisekseen kommentti kertoo siitä, että ko. laulaja on tullut tietoiseksi tekemisestään ja osaa tunnistaa itsessään, miten hengitys sujuu. Silloin on ottanut laulunopiskelussa aimo harppauksen eteenpäin!

Mistä sitten johtuu se, että kesken laulamisen alkaa huimata. Syitä voi tietysti olla useita matalasta verensokerista (milloinkas tuli syötyä viimeksi?) matalaan verenpaineeseen ja niskojen jumissa olemiseen. Yksi iso tekijä voi tietysti olla se, että laulaessa keuhkoja käytetään yleensä tehokkaammin kuin muuten. Kun elimistö saa hyvin happea, siitä tulee yleensä virkistynyt olo, joskus saattaa huimatakin. Joka tapauksessa jos sellainen olo tulee, niin äkkiä istumaan. Se on parempi vaihtoehto kuin pyörtyminen.
Osaisiko joku fysiologiaan tarkemmin perehtynyt kertoa asiasta lisää?

Erittäin mielenkiintoinen ”ongelma” oli se, että ilmaa riittää laulettaessa liikaa. Luulenpa, että 99,9 % meistä kokee pikemminkin ilman kesken loppumista, kuin että sitä riittäisi liiaksikin asti. Tässä vaiheessa viittaan edelliseen blogiini, jossa kerroin itsensä lukkoon hengittämisestä. Jos ilmat riittävät laulaessa liiaksi asti, voit olla aika varma siitä, että ne ovat oikeassa paikassa, eikä silloin ole syytä enää tehostaa hengitystä. Silloin voi rauhassa keskittyä ”tyhjäpäisyyden” ja avaran nielun tuottamiseen sisäänhengitysvaiheessa. Tarkistatahan myös, että ilma virtaa vapaasti ulos laulaessa.

Ovatko muut huomanneet ongelmia tällä sivustolla? Itse en saa lähetettyä uusia kutsuja ja laitoinkin siitä kyselyn ylläpitäjälle. Onko muita ongelmia ollut?

Viimeisimmät postaukset