Lastenlaulut, kuorobuumi ja nuoruuden idolit

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 24. helmikuu 2010 kello 15:00

Maanantain 22.2. teemaksi oli Jaana valinnut lastenlaulut, joissa pääsee tekemään ”äänirooleja”. Vanha tuttu Jänöjussin mäenlasku pitää sisällään kertojan, ylimielisesti uhittelevan jänön ja ”besserwisser”-oravan lauluosuudet. Hottentottilaulu taas on pitkä tarina, jonka jännittävissä käänteissä laulajalla riittää ilmaistavaa. Näitä laulaessa saa iloisesti heittäytyä lapselliseksi, leikkiä omalla äänellä, värittää ja väristellä. Kivaa!

Aiemmasta repertuaarista laulettiin Minä suojelen sinua kaikelta ja Onnelliset (Jo valkenee kaukainen ranta). Komeasti kalskahtaa, kun äänet soivat tasapainoisesti yhteen. Ja omasta kurkusta tuntuu se pitkänsitkeä tulppa hellittävän, ääni kulkee taas vapaammin.

Kaiken kansan lauluinnostus leviää kulovalkeana; Turusen Jaanan projektin sukuisia juttuja pulpahtelee esiin ympäri maata. Lahdessa on paikallinen kanttori Marjaana Turunen (sic!) käynnistänyt ”Laulamattomien kuoron”, johon pääsevät kaikki halukkaat ilman tasovaatimuksia. Television kuoro-ohjelmilla on tietysti osuutensa lauluharrastuksen suosion nousuun, kuten Tanssii tähtien kanssa nostatti seuratanssibuumin. Hienoa että aktivoidumme katsomon puolelta tekemään ja kokemaan itse. Näin meistä tulee myös katsojina, taiteen asiakkaina, entistä parempia ja asiantuntevampia.

Ilman suoranaista yhteyttä edelläolevaan mieleeni tulee kaksi omaa nuoruusajan laulajaidoliani: Kaisa Korhonen ja Joan Baez. He tulevat aivan eri kulttuureista ja ovat laulajina hyvin erilaiset. Korhosta ihailin hänen suoran, selkeän ja koruttoman (körttiveisuun perinteestä lähtevän, kuten myöhemmin opin) laulutapansa johdosta, Baez taas hurmasi metallinkirkkaalla, silti sävykkäällä äänellään. Yksi asia kuitenkin oli heille yhteinen – molemmille oli tärkeää mitä he lauluillaan sanoivat. He lauloivat sisältöä, ei vain säveliä ja tunnetta. Tämä on minulle edelleen hyvän laulajan kriteeri. Ja siksi esim. Frank Sinatra on niin riivatun hyvä. Hänessä yhdistyi briljantti, välittömästi tunnistettava ääni ja taito ilmaista laulun sisältö. Sama pätee Korhoseen ja Baeziin: äänen tunnistaa heti ja sanoma tulee timantisti esiin. Tässäpä haastetta meillekin!!

Viimeisimmät postaukset