Meni että humpsahti!

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 5. toukokuu 2010 kello 17:30

Kappas – näin meni kevätkausi että humpsahti. Viimeisenä maanantaina lauloimme sekä keväisiä että ryhmäläisten toivelauluja, tällä kertaa enempi yhteislaulumeiningillä, paneutumatta isommin yksityiskohtiin. Ylioppilaslaulu Gaudeamus igitur kajautettiin pontevasti latinaksi ja soljuttiin kohotetuissa tunnelmissa ”Halk’ illan ruskon auerman”, joka on perinteikäs vanhan tyylin yksinlaulu. Joku toivoi Partisaanivalssin, joka on minullekin rakas nuoruusvuosilta. Taaskin tosin tunnen eri suomennoksen: ” – – Jollen palaa, pelloillani / touon kylvää joku muu. / Maa saa voimaa ruumiistani, / vilja kypsyy, tuleentuu. / Sinä pellon reunaan kulje, / hyväellen tähkäpää / kätes hellään lämpöön sulje, / siinä jatkan elämää.” Siinä on elämän kiertokulku kauniisti kuvattuna.

Jäin tunnin jälkeen Jaanan klinikalle saamaan arviota ääneni tilasta. Äänen väsymisen ja ”piippuun” menemisen (ainakin yksi) syy on kurkunpään kohoilu laulaessa. Jaanan mukaan tämä on yleinen ja tiedostamaton virhe, josta vain pitäisi harjoitusten avulla oppia pois. Sainkin harjoitteita kotiläksyksi. Toinen asia, jonka voin helposti korjata kunhan muistan huomioida sen, on liian kovaa laulaminen. Joukossa sitä ei tajua ennen kuin kurkku protestoi, ja silloin vahinko on jo tapahtunut. Haluan kiinteän, voimakkaan lauluäänen, mutta se ei tule pakottamalla. Jaana sanoi että nämä ongelmani katoavat, kun pelleilen eli heitän jotain tosta vaan. Siis enemmän pelleasennetta, Marita! Toisin sanoen kevennystä. Vaikken ole mikään tipitii-tyyppi, sitä kautta voin hissuksiin saada hommaa hallintaan.

Ei ole ihan selvä sekään olenko äänialaltani altto. Dramaattinen mezzosopraano kelpaisi hyvin! Toisaalta olen aina tykännyt laulaa toista ääntä. Se on tuntunut jotenkin jännemmältä kuin melodia, jossa on vähemmän opettelemista. Tästedes menen siihen fakkiin mihin Jaana milloinkin laittaa. Sen olen huomannut että ylä-äänissä on minulla hyvinkin kasvun varaa, kun vain saisin tuon kurkunpään ojennukseen. Hiljaa hyvä tulee, ajatellen aivan kaunis!

Viimeisimmät postaukset