Iso ryhmä, pieni ryhmä

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 26. elokuu 2011 kello 11:39

Kun keräsin keväällä palautetta ensimmäisestä klubivuodesta, unohdin kysymyksistä yhden tärkeän: millaiseksi koet ryhmäkoot? Asiasta tuli keskusteltua joidenkin laulajien kanssa lauluristeilyillä ja jokseenkin samansuuntaisia ajatuksia meillä kaikilla tuntuu olevan.

Maanantain laulutaitotunti ja tiistain kuoro ovat olleet laulajarikkaimmat ryhmät tähän saakka. Niiden sisältöjen vuoksi sopivat ryhmäkoot eivät ole molemmissa samat. Kuorossa olisi hyvä olla laulaja kuutisenkymmentä, sopivasti eri stemmoissa.

Laulutaitotunnilla taas koen sopivan ryhmäkoon olevan 20-30 tienoilla. Senpä vuoksi olen varautunut perustamaan maanantai-iltaan toisen ryhmän klo 19-20:30 jos laulajien määrä kasvaa keväisestä. Keskiviikon laulutaitotunnilla on käynyt 10-20 henkeä ja se on tilaan nähden sopiva. Keskusteluissa tuli myös esiin se, että osa tykkäsi siitä, että laulajia oli paljon. Osa taas suuntasi keskiviikkoryhmään juuri siksi, että se oli pienempi.

Sain myös palautetta siitä, että jotkut uudet klubilaiset ovat kokeneet itsensä hieman ulkopuolisiksi, kun näyttänyt siltä, että kaikki muut tuntevat toisensa. Hyvä pointti, vaikka tuskin kyse on ollut mistään tahallisesta. Miesten porukka on jo ansioitunut tervetulotoivotuksissa. He nimittäin näyttävät esittelevän itsensä uusille mieslaulajille kädestä pitäen heti alussa ja ottavan uuden laulajan keskelleen istumaan. Eiköhän tsempata tässä tulevalla kaudella ja toivotetaan uudet laulajat ja tutustumiskäynneillä kävijät tervetulleiksi joukkoomme!

Pienryhmistä on ollut paljon kyselyjä. Ryhmät kiinnostavat kovasti, mutta sopivien laulukaverien löytäminen on hankalaa. Kunhan kausi saadaan käyntiin, kierrätän tunneilla listoja, joihin voi markata halukkuutensa pienryhmälauluun ja niiden perusteella yritetään löytää sopivat triot. Laulukavereita voi tietysti itsekin kysellä joko tunneilla tai vaikkapa laittamalla foorumille etsintäkuulutuksen. Pienryhmätunteja voi hyödyntää monin tavoin: yksittäisenä huoltotuntina tai kehitysperiodina useamman tunnin kokonaisuutena. Yritän saada tehtyä tänne sivuille tuntien esittelyt, jossa asiasta on enemmän.

Syksylle on tulossa ”keikkoja”. Vanhainkotivierailuja teemme ainakin. Sovitaan päivistä, ajoista ja osallistujista tuntien alettua. Keikkoja on jonkin verran kaivattukin. Tämä onkin minua kiinnostava asia ja jutellaan asiasta lisää, kun tavataan kasvotusten.

Kävin eilen Varkaudessa ”tutustumassa paikkoihin”, sillä lokakuussa siellä alkaa Avoin laulukoulu. Varkaus on mainettaan hienompi paikka: kahvila Kaks Ruusua suorastaan huutaa lauluillan pitämistä ja Mekaanisen musiikin museo on ainutlaatuinen kokemus monella tapaa. Minua alkoikin kutkuttaa ajatus päivän mittaisesta lauluretkestä: käydään laulamassa Valamossa kirkossa ortodoksitropareita, tutustutaan mekaanisen musiikin museoon ja päätetään retki lauluiltaan illallisen kera Kahdessa Ruusussa. Laivallakin sinne Heinävedelle pääsisi…

Kommentoinut Pia Hakkarainen 27. syyskuu 2011 10:26

Ortodoksilauluja on tosi mukavaa ja haasteellista laulaa. Äitini suku on ortodokseja, joten olen sitä kautta päässyt tutustumaan myös ortodoksikirkkoon ja lauluihin. Nappasin kerran kirkossa käydessäni laulukirjan ja laulelin kuoron mukana omassa turvallisessa nurkassani. Kuopion ortodoksikuoron laulu on upeaa ja suuren vaikutuksen teki minuun Vanhassa Valamon luostarissa Laatokan Karjalassa kuulemani miestrion laulu. Se pisti ihon väreilemään. Miten upea bassoääni siellä olikaan! Käykääpä kuuntelemassa netistä, suosittelen lämpimästi! Eli Valamoon vaan laulamaan! 🙂

Kommentoinut Jaana Turunen 31. elokuu 2011 11:09

Kiitos Leena! Kutsu Maaningan kirkkoon on kyllä muistissa.

Kommentoinut Leena Vahvaselkä 30. elokuu 2011 18:15

Retkiehdotus kaiken kaikkiaan on tosi mieluinen! Ortodoksinen kirkkomusiikki ja Valamo tosi kiinnostava. Vinkkinä vielä, että meidät on toivotettu Maaningan kirkkoon lämpimästi tervetulleeksi. Meillä toimitaan ekumeenisessa hengessa voimakkaasti, että myös ortodoksinen kirkkomusiikki olisi enemmän kun tervetullutta. Kiitos Jaana ihanista ideoista!

Kommentoinut Marita Jama 29. elokuu 2011 11:57

En ole tullut ajatelleeksi ryhmäkokoja, paitsi että kuorossa tosiaan olisi suotavaa kohtuullinen balanssi äänialojen kesken. Me altot kaipaamme vahvistusta! Laulutaitotunnilla treeni ehkä olisi pienemmällä porukalla tehokkaampi,  mutta useimmille meistä ryhmän valinta kai on kiinni ajan sopivuudesta.

Pienryhmä kiinnostaa, mutta epäilen pystynkö kenkälusikoimaan itseäni mihinkään ryhmään, kun jo nyt aikataulujen sortteeraaminen on millimetrityötä… Vaan annas olla vuoden päästä, kun jätän päivätyön – silloin minua ei pitele mikään!

Valamon + Varkauden reissu mekaanisen musiikin museoineen on mahti-idea! Ja ortodoksinen kirkkolaulu (kuten myös gregoriaaninen) kiinnostaa vahvasti.

Oikein kihelmöi päästä taas lauluhommiin. Ei tullut lomalla lauletuksi, kesäni pääsävel oli putkiremontti, jonka vuoksi täytyi paketoida koko koti ja lähteä kevyin kantamuksin evakkoon tilapäisasuntoon. Tätä herkkua riittää vielä marraskuulle asti, huh huh.

Kommentoinut Jaana Turunen 27. elokuu 2011 19:00

Loistava ehdotus Minna! Tehdään niin. Ja kiitos jos voit kysäistä mainitsemiasi paikkoja. Retki voidaan hyvin tehdä talven pimeinä hetkinä. Syksyllä tuskin ehditään muilta hommilta… Heti ensi viikollaa laitetaan kaikki nämä työn alle.

Kommentoinut Minna Kumpulainen 27. elokuu 2011 18:50

Oi, tuo retkiehdotus kuulostaa Jaana oikein mukavalle! Vielä jos ehtisi tässä syksyn aikana järjestää ennen lumen tuloa (vaikka tuskin se lumi meidän laulua estää)! Heti iski semmonen innostus.

Ja tuo toinen lauluryhmä maanantai illassa mahdollistaisi myös sen, ettei minulle odennäköisesti tulisi aina kahden viikon katkoa iltavuorojen takia, vaan pääsisin ainakin ns. apuiltaviikkona siihen myöhempään ryhmään. Tosin muulloin varmaan jatkan siinä maanantain ”tavisryhmässä”.

Lopuksi vielä, että voisiko taas laulutuntien alussa esim. eka tai toka viikolla olla ne perinteiset esittelykierrokset, niinkuin silloin reilu vuosi sitten oli, kun meitä oli vähemmän vai meneekö siihen liikaa aikaa. Vaikka itse tunteekin suurimman osan, niin nimet aina pääsee unohtumaan ja kertaus tekisi hyvää ja samalla uudetkin tulisi huomioitua paremmin (ehkä).

Minä voin myös toimia sitten yhteyshenkilönä Vire Kotiin, jos menemme sinne. Myös Sunnen Kotiin minulla olisi yhteyksiä 🙂

Tapaamisiin maanantaina! 🙂

Viimeisimmät postaukset