Kuorojen juhlaa Kuopiossa

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 11. kesäkuu 2012 kello 21:32

Niin lomalla kuin olenkin, en malta olla tuikkaamatta muutamaa riviä viimeviikkoisista Sulasolin laulujuhlista. Suuri tapahtuma kokosi Kuopioon kuoroväkeä ympäri maan jakamaan laulamisen iloa toisilleen ja yleisöllekin.

Lauantaina nautiskelin ”Kuorot kohtaavat” -konserteista Kaupungintalolla. Erityisen antoisaa oli seurata kuoronjohtajien tyylejä, kuorolaisten esiintymistä ja tietysti myös esiintymisasuja – hillityn tyylikkäitä olivat kautta linjan. Laulajien koko olemuksesta säteili keskittyminen ja laulamisen ilo. Konserttiotantaani mahtui niin nais-, seka- kuin mieskuorojakin. Naiskuoroissa ihastuttivat äänenkäytön herkät nyanssit, sekakuoroissa täyteläinen sointi ja mieskuoroissa miehekkyys. Suosikikseni nousi jyväskyläläinen mieskuoro Sirkat. Naisen nimi uljaalla urosjoukolla herätti minussa ensin hilpeyttä, kunnes sain kuulla että arvoisa kuoro on perustettu jo toistasataa vuotta sitten, ja nimi tietenkin viittaa siihen tunnettuun koiraspuoliseen heinäsirkkaan, joka ”lauloi lystiksensä”.

Sunnuntain pääjuhlassa Kuopio-hallilla oli harvinainen tilaisuus kuulla yli 2000 laulajan kuoroa, kun kaikki osanottajakuorot esiintyivät yhdessä. Ohjelmassa oli mm. Finlandia, ja voitte kuvitella millaiset väreet kulkivat pitkin selkäpiitä kun tämä jättikuoro pani parastaan. Muitakin meille omakohtaisen tuttuja lauluja esitettiin: Vem kan segla förutan vind (eri sovitus kuin meillä) ja Kallavesj. Viimemainitusta jostain syystä vetivät vain kolme säkeistöä, ja meidän sovitus on kyllä kauniimpi. Valtavassa laulujoukossa muuten oli yksi nainen, jolla oli takuuvarma konsti erottua muista: hän lauloi jotkin kohdat aavistuksen muita hitaammin, jolloin hänen äänensä jäi sekunniksi soimaan muiden jälkeen. Luulen kylläkin että tämä huomion herättely oli tahatonta…

Tämä maistiainen kuorohomman ihanuuksista lisäsi entisestään intoani jatkaa ja syventää harrastustani. Jospa  me maestralaisetkin vielä joskus marssisimme mukana kuorojen kulkueessa Sulasolin juhlilla…? Ei se mahdoton unelma ole.

Kommentoinut Jussi Kiljunen 10. lokakuu 2012 20:24

Laulujuhlat oli ja meni ja olin osaltani säheltämässä juhlien onnistumisessa.

Olin laulamassa niin Tuomiokirkossa, kuin myös siellä Kuopio-hallilla. Omalla tavallaan päätöskonsertti oli onnistunut, vaikka tila ei ole aivan paras laulullisesti ajateltuna.

Parempi tämänkaltainen järjestely, kuin viisi vuotta sitten Porissa, missä laulettiin ulkosalla. Siellä oli mikit laulajien seassa ja kaiuttimet olivat tosi suuntaavat, että kuulijan piti olla juuri oikealla aarilla, että laulu kuului.

Finlandia oli kyllä mahtava laulaa tuolloin kera noin 2000 laulajan kera.

Kommentoinut Jaana Turunen 12. kesäkuu 2012 09:26

Ei ole Marita lainkaan mahdoton unelma!

Viimeisimmät postaukset