Miksi laulan? Osa 5: Yhdessä omaksi iloksi

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 5. joulukuu 2012 kello 08:00

Laulua voi harrastaa monin tavoin: yksi liittyy kuoroon, toinen hankkii karaokelaitteet, kolmas käy laulutunneilla. Joku laulaa bändissä, joku omaksi ilokseen. Monenlaisia lauluryhmiä löytyy myös aina duosta lauluyhtyeisiin. Lauluklubi Maestrasta löytyy tätä kaikkea. Onkin vähän syytä esitellä asiaa tarkemmin ja samalla joitakin laulajistamme. Tämä on kirjoitussarjan Miksi laulan? Osa 5: Yhdessä omaksi iloksi.

Laulamisesta tulee hyvä olo. Näin käy niin vähemmän kuin enemmän laulaneelle. Laulaminen on mukavaa yksin, mutta erittäin mukavaa se on yhdessä muiden kanssa. Vanha sanonta siitä, että tärkeintä ei ole perille pääsy, vaan matka, sopii hyvin myös laulamiseen: tärkeintä ei ole esiintyminen tai tutkinto, vaan laulaminen itse. Tästä kertovat lisää Marjatta ja Marja-Leena:

  • Miten ja milloin aloitit laulamisen?

M: Aloitin laulamisen lähes heti Maestran toiminnan käynnistyttyä. Kävin ensin laulukoulun ja rohkaistuin tulemaan mukaan klubiin seuraavana lukukautena. Sitä ennen olin laulanut satunnaisesti ’Kauneimmissa Joululauluissa’ ja muissa yhteistilaisuuksissa.

M-L: Lauluharrastuksen aloitin tammikuussa 2010 Avoimessa Laulukoulussa. Huomasin lehdessä Avoimen Laulukoulu-ilmoituksen ja otin heti yhteyttä Jaanaan. En ole aiemmin harrastanut laulamista missään yhteisössä, mutta olen aina tykännyt laulaa ja nuorempana laulettiin sisarien ja heidän lasten kanssa omassa perhepiirissä huvin vuoksi. Vuosien saatossa huomasin, että kun ääntä ei käytä, niin se ruostuu eikä laulu enää suju. Koska laulaminen ja musiikki ovat asioita joista pidän, tuli joskus mieleen hakeutua lauluopetukseen, mutta minulle kynnys oli kuitenkin liian korkea. Sitten kun huomasin Avoimen laulukoulu ilmoituksen, niin rohkaisin itseni ensin sinne mukaan ja siitä sitten olen jatkanut ryhmätunneilla.

  • Miksi laulat ylipäätään?

M-L: Olen aina tykännyt laulamisesta. Se on rentouttavaa ja samalla energisoivaa. Laulamisesta tulee hyvä olo, laulan omaksi ilokseni.

M: Olen aina pitänyt yhteislaulusta. Se vetoaa minuun. Äitini lauloi aikoinaan Kallan kuoron altoissa ja opin kuorolauluja hänen harjoitellessaan kotona.

  • Miksi laulat nimenomaan ryhmätunneilla?

M-L: Koska olen jännittäjätyyppi, minulle isompi ryhmä tuo turvallisuutta . Isommassa ryhmässä uskaltaa käyttää ääntä rohkeammin. Ryhmässä keskityn kuitenkin vain omaan tekemiseeni ja opettajan ohjaukseen, enkä välttämättä edes kuule vieruskaverin ääntä. Ryhmästä saa myös tukea. Tunnille on aina mukava lähteä, koskaan ei ole ollut sellaista fiilistä, etten nyt jaksaisi lähteä.

M: Ryhmätunneilla saa opastusta laulutekniikkaan. Minulla on ollut vaikea-asteinen purentaongelma, joka on korjattu leikkauksella, mutta edelleen leukani on aika jäykkä ja kireä, ja se vaikuttaa äänen käyttööni. Ryhmässä rohkenen laulaa mukana. En uskaltaudu karaokeen tai pienryhmään, yksinlaulutunneista tai kuorosta puhumattakaan.

  • Mikä on parasta ryhmätunneissa?

M: Ryhmätunneissa on parasta ryhmä. Se antaa tukea omaan yrittämiseen. Tänä syksynä on tullut paljon sellaisia lauluja, jotka ovat olleet minulle täysin tuntemattomia. Ilokseni olen kuitenkin huomannut, että olen niitäkin oppinut, kiitos hyvän opettajan. Saatan yöllä havahtua siihen, että jokin näistä uusista lauluista ’soi päässäni’. Toiset laulut tarttuvat korvaan paljon helpommin kuin toiset.

M-L: Myös ryhmätunneilla käydään läpi tekniikka-asioita. Pidän siitä, että opetetaan laulutekniikkaa ja oman äänen kehittämistä, esim. kuinka saadaan ylä- ja alaäänet soimaan. Ja parasta tietenkin on itse laulaminen. Ohjelmisto on monipuolinen, opetellaan erilaisia lauluja ja tutustutaan eri tyyleihin.

  • Kenelle ryhmälaulutunnit sopivat?

M-L: Kaikille, jotka haluavat laulaa. Jos joku haluaisi aloittaa lauluharrastuksen, mutta ei jostain syystä uskalla lähteä mukaan, sellaisia rohkaisisin tulemaan ryhmätunneille.

M: Ryhmälaulutunnit sopivat sellaiselle, jota vielä ’hirvittää’ laulaa yksin; sellaiselle, joka laulaa mieluiten melodiaa, jolle kuoron stemmalaulu on (vielä?) vaikeaa. Sellaiselle, jolle laulu on mielenvirkistystä, jossa kuitenkin on haastettakin.

  • Miksi kannattaa käydä laulamassa ryhmätunneilla?

M: Laulaminen on hieno harrastus, joka nykytutkimusten mukaan on myös terveellinen sellainen. Ja laulun lahja on hieno lahja, jota kannattaa vaalia ja kehittää. Ryhmätunti antaa siihen tukea. Voit haastaa itsesi sopivasti ja saada samalla elämyksiä musiikista ja uuden oppimisesta. Kannattaa ehdottomasti tulla mukaan.

M-L: Ryhmätunneilla on mahdollisuus kehittää ääntään. Itseluottamus kasvaa, kun huomaa oman kehittymisen ja huomaa, että laulaminen alkaa tuntua aiempaa helpommalta. Kannattaa myös haastaa itsensä ja tulla pois ns. mukavuusalueelta. Lisäksi ryhmätunneilla saa olla mukana samanhenkisessä, mukavassa yhteisössä. Ryhmän mukana on myös mahdollisuus osallistua erilaisiin laulutapahtumiin. Kävimme mm. vappuna laulamassa kevätlauluja kaupunkilaisille.

Maestrassa on viikoittain erilaisia ryhmälaulutunteja. Aloittelijoille suosittelemme Avoin laulukoulu -kurssia ja Laulutaitotunteja. Lisähaastetta löytyy Maestra Pop ja Maestra Iskelmä -tunneilta sekä kuorosta. Ensi keväänä alkavat uutuutena Maestra Teema -tunnit, joissa perehdytään lyhyen periodin ajan eri teemoihin ja ohjelmistoon.

Viimeisimmät postaukset