Ihania lauluja

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 12. huhtikuu 2013 kello 17:30

Pop-tunnilla lauloimme vuoden parin takaista hittiä Missä muruseni on. Minulle tämä laulu on aivan erityinen: Kun kuulin sen ensi kerran, ajatukseni lennähtivät Etelä-Amerikassa olevan nuorimman tyttäreni luo. Ainoa yhteys välillämme oli sähköposti. Meilasin tytölle ja pyysin häntä kuuntelemaan tämän laulun netissä. Kotiin palattuaan tytär kertoi sen kuunnelleensakin – vieläpä useaan otteeseen. Laulu vei viestin perille ja yhdisti meitä kuin tuuli ja tähtitaivas.

Koska tiistaina ei ollut kuoroa, menin Alavan kirkkoon Yhteisvastuu-konserttiin. Jälleen kerran ilmenivät sähköisen äänentoiston ongelmat kirkkoakustiikassa. Mikrofonilaulu kuuluu helposti liian kovana ja jotenkin raakana. Mutta koska bändillä oli vahvistimet, täytyi tietysti solisteillakin olla. Eniten pidin Sari Kauhasen esityksistä, sillä hän ei laulanut liian kovaa. Negro spiritual -suomennoksen (Nobody knows the trouble…) kohdalla tosin ihmettelin, mihin se Jeesus oli jäänyt. Alkutekstissä ”nobody knows but Jesus”, mutta tässä lohdutonta laulajaa ei voinut auttaa kukaan.

Parasta konsertissa oli kuitenkin lauluyhtye Campuksen taidokas a cappella-laulu urkuparvelta. Heidän settinsä helmi oli hieno versio meillekin tutusta Vem kan segla -laulusta. Ehkä koko konsertti olisi toiminut paremmin täysin akustisena?

Laulutaitokirjastamme löytyi vielä sellainenkin kultahippu kuin Eric Claptonin Tears in Heaven. Slowhand on bluesmiehiä, ja se jos mikä saa meikäläisen syttymään. Ja tuostapa tuli  mieleeni toive Jaanalle: Voisiko syksyn teematunteihin sisältyä myös perinnebluesia??

Torstaina alkoivat odotetut klassisen laulun teematunnit – ja oi miten IHANIA LAULUJA saimmekaan näppeihimme. Kilpisen Tunturilaulut kuuluvat suosikkikastiini, eikä muissakaan ole moittimista. Merikantoa pitää tottakai olla, samoin Sibeliusta. Arvaan että nippuun tulee myös jotain Kuulalta. Ja ehkä jokin nykybiisi Aulis Salliselta?

Klassikkotunnilla harjoittelimme ahkerasti klassista laulutekniikkaa. Haastavaa! Näiden treenien myötä olen alkanut yhä enemmän tarkkailla laulajien äänenmuodostusta. Hyvät erottaa äänenkäytöstä, joka on niin vaivatonta kuin siihen ei tarvittaisi tekniikkaa lainkaan.

Tällä viikolla opin myös uuden musiikkitermin: Ambitus = melodian ulottuvuus matalimmasta korkeimpaan säveleen.

Viimeisimmät postaukset