Uutta ja vanhaa

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 26. syyskuu 2013 kello 17:00

Taas on Maestra-viikon varrella laulettu ahkeasti uutta ja vanhaa, tuttua ja vieraampaa:

Laulutaidon tunnilla energiat nosti kattoon Verdin hittiaaria La donna é mobile eli tuttavallisesti ”Nainen on mööpeli” oopperasta Rigoletto. Verdi tiesi että sitä kohta hoilaavat Venetsian katupojatkin ja piti nuotit piilossa viime hetkeen ennen kantaesitystä. Ja hittihän siitä tuli koko oopperasta. Oma lemmikkini siitä on suloinen puhkeavan rakkauden aaria Caro nome. Kunnianosoituksenani sille tein yhteen omaan näytelmääni laulun nimeltä Rakas nimi – ja säveltäjä Kaj C. ymmärsi oitis vihjeen ja laittoi introon sitaatin aarian alkutahdeista. Arvatkaa olinko onnesta soikeana kun sen kuulin!

Laulutaidossa otettiin esiin myös venäläisen Vladimir Vysotskin Ystävän laulu. Vysotski oli entisessä Neukkulassa palvottu kulttinäyttelijä ja trubaduuri, jonka monet kielletyt laulut levisivät salaa kansan suussa, niin että kaikki tunsivat ne vaikkei niitä saanut julkisesti missään esittää. Laulu ystävästä ei toki kuulu näihin ”vaarallisiin”. Minulla oli onni nähdä Vysotski  1970-luvulla kahdessa näytelmässä Moskovan legendaarisessa Taganka-teatterissa. Järisyttävä läsnäolo ja ilmaisuvoima – todellinen magneettimies…

Pop-puolella on laulettu mm. Ismo Alangon varhaisempaa tuotantoa. Pop-musiikkia kuuluu ilman muuta tämän teeman piiriin. Lauluun on hellyttävästi kiteytetty nuoruuden idealismi, usko, toivo ja rakkaus. ”Yksinkertaista mutta totta.” Eihän sitä voi liikuttumatta laulaa eikä kuunnella! Levottomat jalat kuvaa sekin nuoruutta ytimeen osuen. Alanko on herkkävaistoinen ajankuvan tallentaja, kokija ja silminnäkijä. Suomirockin ylintä eliittiä.

Yritän sivistää itseäni kuuntelemalla myös kaupallisia radioasemia. Mutta voi itku niiden yksitoikkoisia soittolistoja! Kaikki paahtavat samoja biisejä ja vielä monta kertaa päivässä. Kuka sellaista jaksaa? Miksei kukaan rohkene kilpailla omaperäisyydellä? No siksei, että suuret levy-yhtiöt maksavat ja määräävät. Mutta kuulkaas mogulit, me kuulijat haluamme tulla yllätetyiksi. Yllättäkää siis meidät, tarjotkaa jotain ennalta arvaamatonta, outoudessaan kiehtovaa. Vähän seikkailumieltä pelkän bisneksen sijaan, haloo!!

Viimeisimmät postaukset