Maestra-muistelmat osa 1: Avoin laulukoulu

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 24. helmikuu 2014 kello 12:28

Viisi vuotta sitten näihin aikoihin olin innosta piukkana: Pohjois-Savon taidetoimikunta oli myöntänyt minulle apurahaa Avointen laulukoulujen toteuttamiseen Kuopiossa. Myöhemmin sain vielä lisää apurahaa nuorten laulukouluihin ja aloittajien kuoron perustamiseen Pohjois-Savon Kulttuurirahastolta ja Kulmakoulusäätiöltä. Yksi hakemusten tavoitteista oli se, että toiminnasta saadaan apurahakauden jälkeen jatkuvaa. Näin myös tapahtui!

Ensimmäiset laulukoulut aloittivat 21.4.2009. Alkupään taipaleeseen pääset tutustumaan, kun kelaat blogiarkistosta esiin ensimmäiset postaukset. Ensimmäisistä tapaamisista kirjoitin sekä minä että alusta asti mukana ollut Marita.

Ensimmäiset laulukoulut kokoontuivat miesten ja naisten ryhmissä. Nykyisin ryhmiä ei ole erikseen, mutta suhdeluku on säilynyt ennallaan: 75 % naisia ja 25 % miehiä. Laulukoulu-ryhmiä olen vetänyt tähän mennessä kolmmisenkymmentä, joten rutiinia on päässyt kehittymään hyvin. Enää en tarvitse edes muistilappuja tunneille, kuten alussa.

Laulukoulujen sisältö on myös kehittynyt matkan varrella. Moni hyvä idea on tullut palautteiden kautta, kuten viime vuonna alkaneet Avoin laulukoulu -jatkokurssit. Itse olen löytänyt opettamiseen tärkeitä työvälineitä Estill-koulutuksen kautta. Tekemistä riittää yhä, sillä kirjallista materiaalia kurssista toivotaan. Työ on alkanut jo Avoin laulukoulu -blogissa ja ajatkuu edelleen ensi kesänä. Tein blogin erikseen, jotta siihen liittyvä tieto olisi helpommin löydettävissä kuin täältä Maestranetin-blogista.

Ensimmäisistä yli 70 laulukoululaisesta mukana on edelleen monia. Joka vuosi joukkoon on liittynyt uusia laulajia. Laulukoulun on käynnyt viidessä vuodessa 400 laulajaa, mikä on aikamoinen määrä! Avointen laulukoulujen myötä syntyi myös yritykseni Maestra, jonka kautta laulukoulutoimintaa jatketaan edelleen.

Niinpä huhtikuussa on aihetta juhlaan. Viisivuotisjuhlaa vietetään tietysti laulamisen ja Vimma-kuoron Kuiskaa mulle pihapuu -esityksen merkeissä. Avoimista laulukouluista syntyi aloittelijoiden kuoro, joka esiintyy nykyään nimellä Vimma, mutta se on toinen tarina ja toisen postauksen aihe.

Viimeisimmät postaukset