Laulun juhlaa

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 8. heinäkuu 2014 kello 20:31

Terveiset helteisestä Tallinnasta! Viime viikonloppuna bussilasti maestralaisia ja meidän kamuja vieraili Tallinnan 26. laulujuhlilla. Nämä vuodesta 1869 järjestetyt festit ovat olleet halki vuosien suuri hengennostattaja virolaisten elämässä – ja ovat edelleen, kuten saimme paikan päällä kokea. Rakkaus omaa maata ja sen vapautta kohtaan olivat kansanjuhlassa voimakkaasti läsnä.

Oppaamme kertoman mukaan juhlilla tehtiin tällä kertaa sekä yleisö- että esiintyjäennätys. Kuorolaisia ja soittajia oli kaikkiaan 35000 ja lipun ostaneita katsojia 118000. Hurjaa!! Laaja juhlakenttä täyttyi molempina päivinä ääriään myöten, samoin portaittain nouseva jättimäinen estradi. Esiintyjät kansallispuvuissa, paljon perinneasuja myös yleisön joukossa. Presidentti Toomas Henrik Ilves avasi laulujuhlat lämpimin sanoin ja juhlatuli syttyi korkean tornin huipulle kuoronjohtajien viemänä.

Ensimmäisen konserttipäivän ohjelmaan oli valittu yksi laulu kultakin aiemmalta festarilta. Kuorot esiintyivät ryhminä (lapset, tytöt, pojat, naiset, miehet, seka-) ja välillä kaikki yhdessä. Säestämässä oli puhallin- ja sinfoniaorkestereita, joita johtamaan astui vuorollaan sellaisiakin kuuluisuuksia kuin Eri Klas ja Neeme Järvi. Ja millaista oli laulu ja soitto? MAHTAVAA! UPEAA! Oli harjoiteltu viimeisen päälle, ja se näkyi ja kuului. Ja sekä laululavan että katsomon tunnelmissa yhdistyivät arvokkuus ja ilo yhdessäolosta.

Toisena päivänä esitettiin uusia, näitä laulujuhlia varten kirjoitettuja lauluja. Valitettavasti jouduimme kotimatkan aikataulun takia poistumaan kesken, niin jäi valtaosa loppuohjelmasta kuulematta. Mutta Tallinnan laulujuhlat osoittautuivat kirkkaasti maineensa veroisiksi. Seuraavat on taas viiden vuoden päästä…

Ja vielä pari havaintoa juhlakentältä: Väentungoksesta huolimatta kukaan ei töninyt eikä näyttänyt hapanta naamaa. Ja vaikka alueella oli myös olutkojuja nestetankkausta varten, yhtään humalaista ei näkynyt. Kaikki viihtyivät, vauvasta vaariin. Onnistuisikohan tällaiset leppoisan juhlavat kansankekkerit meiltä suomalaisilta?

Kommentoinut Jaana Turunen 29. heinäkuu 2014 12:01

Lisäsin juuri pari Osmon ottamaa valokuvaa reissusta.

Kommentoinut Jaana Turunen 14. heinäkuu 2014 19:03

Kiva kuulla näin hienosta reissusta! Livenäkin tuli muilta matkaajilta samankaltaisia kommentteja.

Viimeisimmät postaukset