Kyllä ennen osattiin laulaa!

Käyttäjän Jaana Turunen lähettämä 15. heinäkuu 2014 kello 18:04

Hesarissa kerrottiin viime viikolla siitä, että kansanlaulajat haluavat Kaustisille lisää laulua soiton kaveriksi. Iso huoli on siitä, ettei suuri yleisö osaa enää laulaa. Onko todella näin?

Kun mennään sata vuotta ajassa taaksepäin, Suomi oli maatalousmaa, jossa radio oli harvinaisuus. Arjen töitä elävöitettiin laulamalla. Yhdessä laulettiin myös kirkossa ja juhlissa, surussa ja ilossa. Laulu saattaa olla kadonnut, mutta musiikki ei ole. Se on vain muuttanut muotoaan.

Tekniikan kehittyessä ja yleistyessä yhdessä laulaminen on väistynyt musiikin kuuntelun tieltä. Meistä on tullut musisoijien sijaan musiikin kuluttajia. Radio, myöhemmin televisio ja nykyisin netti ohjaavat musiikin kulutustamme emmekä osaa enää lauluja, joita ennen välitettiin suullisesti sukupolvelta toiselle. Musiikin kirjo on myös laajentunut huomattavasti uusista lauluista puhumattakaan.

Jos ennen on tavallista laulaa yhdessä, nyt on tavallista kuunnella musiikkia yhdessä. Kesän lukuisat festivaalit kokoavat eri ikäisiä yhteen musiikin pariin. Yksi nauttii oopperasta, toinen jazzista ja kolmas rockista. Mutta on niitäkin, jotka laulavat. Heitä löydät karaoke-baareista ja -tapahtumista, kuorofestivaaleilta ja kesäleireiltä.

Ennen osattiin laulaa siksi, että laulu kuului luontevasti elämään. Nyt taidot ruostuvat, kun niitä ei käytetä tai kehitetä. Laulujen tuntemus on myös muuttunut. Kun seniorisukupolvi pakotettiin koulussa laulamaan maakuntalauluja, nykyiset nuoret tuntevat paremmin Syksyn sävelen, Sankarit ja muut tuoreemmat kappaleet. Ja kyllä nykyisinkin osataan laulaa kovaa ja tunteella, ainakin silloin kun lätkässä on voitettu MM-kultaa ja lippu nousee salkoon…

Viimeisimmät postaukset