Tekniikkamutinaa

Käyttäjän Marita Jama lähettämä 29. tammikuu 2015 kello 18:30

Oletteko kuulleet sävelkellosta? Minä en ollut, ennen kuin kuorotoveri Leena kertoi ehdottaneensa Jaanalle, että Maestrassa käynnistettäisiin teoriaopetus kyseisellä metodilla. Nuori suomalainen opiskelija on keksinyt systeemin, jonka pitäisi tehdä musiikin teoriasta helposti omaksuttavaa. Liian hyvää ollakseen totta?? Keksijä on jo matkalla maailmanmaineeseen, joten eiköhän mekin voitaisi kokeilla, jos mahdollista?

Me VIMMAN altot odotamme uusien spirituaalien stemmoja nettiin kuin hukkuva pelastusrengasta. Ainakin minä pullikoin uppoamaisillani. Nobody Knows’ia ja Swing Low’ta laulettaessa olen lähes mykkä, kun sävelet eivät tahdo löytyä. Ketuttaa ja masentaa, mutta prosessia ei voi nopeuttaa. Omaksuminen kestää minkä kestää ja tämä kamala vaihe täytyy vain sietää.

Äänenavauksessa ja muutenkin Jaana alituiseen tähdentää kurkkukäytävän pitämistä auki. Onko ne lihakset edes tahdonalaisia? Minulla ne tekevät mitä ne itse tahtovat – avautuvat hetkeksi jos huvittaa ja lyövät taas kiinni. Yleinen tunne on että ääni ei kulje vapaasti. Aina vain, kaikkien näiden viiden vuoden jälkeen! Kuuntelen ja nyökyttelen, mutta en opi. Lihakset eivät opi.

Päästäänkö ”ankkatvängillä” spiritual-saundiin? Minusta pitäisi pikemminkin pyrkiä kohti mustien muhevan avaraa sointia. Heillä jos kellä tuntuu kurkkukäytävä olevan esteettä auki! Tvängi kuulostaa minun korvissani kireältä ja liian kapealta. Mietin myös onko tvängi jotain samaa kuin ”maskiin” laulaminen. Siis että kajetto (?) tulisi poskionteloista. Termi on ehkä väärä – joskus jostain tajuuni tarttunut sekin.

Kevään jazz & blues- ja belttauskurssit kiinnostavat. Mutta onko jazz & blues klo 17:30 vai tuntia myöhemmin? Esitteessä on kahdenlaista tietoa. Oi kunpa se olisi tuo aiempi…

Kommentoinut Marita Jama 2. helmikuu 2015 14:30

Iiiiihanaa, kellonajan vaihto onnistui ja pääsenkin mukaan jazzaamaan. Samaan hengenvetoon ilmoittauduin jo belttaamaankin. Eihän minua pitele mikään, kun tämmöisiä on tarjona!

Kommentoinut Marita Jama 29. tammikuu 2015 20:00

Oukki doukki, uskonhan minä tän twängijutun kun kerran sanot! Mutta jazz-bluesista jään näin ollen kirvelevin mielin osattomaksi. Eiks ne peräkkäiset kurssit MITENKÄÄN vois olla toisin päin?

Kommentoinut Jaana Turunen 29. tammikuu 2015 19:53

Kiitos Marita tarkkaavaisuudesta! Painovirepaholaisen oli eksynyt tietoihin ja nyt se on korjattu. Jazzia ja bluesia lauletaan puoli seitsemästä puoli kahdeksaan.

Usko pois Marita, siellä Gospel-soundissa on mukana twang. Se on vain yksi aines, ei lopputulos. Klassisessa kuorosoundissa sitä kuulee vähemmän…

Viimeisimmät postaukset