Tunnelma tihenee

Unikuvia-konserttimme lähestyy ja tunnelma harjoituksissa tihenee. Uutena elementtinä tiistaina tuli mukaan syntsa ja Jaanan siitä taikomat välisoitot. Jännittäviä ääniä unien maailmoista. Ideana on että mitään tavanomaista, kuten pianosaundia, ei tulla kuulemaan. Syntsaa käytetään myös laulujemme säestämiseen, mutta siinä ilmeni ongelma: emme kuule säestystä kunnolla. Huono homma, koska säestyksen olisi tarkoitus auttaa meitä. Jaana lupasi tuoda ensi kerraksi ämyrin tilannetta korjaamaan.

Nyt on meidän jokaisen kuorolaisen vastuulla opetella kaikki ulkoa, niin että sunnuntain ekstraharjoitus, ensi tiistai ja perjantain kenraali Sotkulla voidaan vetää täysillä. Kun tietää tehneensä hyvin esityöt, suurin epävarmuustekijä poistuu ja vapaudumme laulamaan ilolla. Sehän on koko jutun juju: nauttia yhteisestä esiintymisestämme ja antaa parastamme kuulijoille. Konsti on yksinkertainen mutta ehdoton: Keskity, ole läsnä ja elä mukana jokaisen laulun tunnelmassa.

SuomiLOVE-teema voisi yhtä hyvin olla Suomi-pop, sillä sitähän kaikki laulut siellä edustavat. TV-ohjelmassa iso osa laulujen viehätystä on niihin liittyvät ihmissuhdetarinat, mutta meidän teematunneillamme ne ovat vain – Suomi-poppia. Minusta tämä ”teema” tuntuu vähän turhan lavealta, kun oma odotukseni teematunneista on, että ne antavat syventävää tietoa jostain osa-alueesta. Toivon siis tiukempaa rajausta vastaisuudessa! (Esim. jos otetaan Manse-rock, keskitytään vain muutamaan tekijään, kuten Eput, Juice, Alatalo, Popeda, Kaseva…)

Suomi-pop on taas kerran herättänyt minussa ajatuksia lauluntekemisen tyylin muuttumisesta. Nykypopissa työryhmä rakentaa biisit tietokoneella – ja siltä ne sitten kuulostavatkin. Laulaja on vain osa äänimaisemaa, heittäen osuutensa konemusan lomaan. Ja vokalistin ääntäkin on usein käsitelty, paranneltu. En tykkää… Iskelmässä sentään oikeat muusikot soittaa oikeita soittimia – kuten myös rockissa! En tiedä mistä tuo popin koneistuminen alkoi, mutta se vie musiikilta sielun – ja soittajilta leivän. En sano ettei tietsikallakin saa aikaan jännittäviä, mielenkiintoisia musiikkiteoksia. Usein ne kuitenkin jäävät saundeilla kikkailun tasolle. Ja missä melodia?? Laulullisuus on näiltä nykypoppareilta kai täysin out. 🙁

Tämän kirjoitti jamatar 22.9.2016

 

Viimeisimmät postaukset