Swingin kutsu

Olen kuunnellut jazzia 60-luvun radiovuosistani alkaen ja, uskallan sanoa, imenyt sen sykkeen sisääni. En voi kuunnella jazzia (tai muutakaan rytmimusiikkia) ilman että jalka alkaa naputtaa ja koko keho elää mukana. Ella Fitzgerald on lajissaan ylivertainen, miehistä diggaan Sammy Davis Junioria, joka tosin on enemmän American Songbook- kuin varsinainen jazzlaulaja.  Ääni hänellä on loisteliaampi kuin Ratpack-kamullaan Sinatralla. Ja tangokin taittuu. Kuunnelkaapa tätä: https://youtu.be/EF-Jwq-LKcg
Frankie-Boyn originaali jää kakkoseksi…

Miksi moinen johdanto? Koska Teijan swing-kurssi alkoi! Meitä on viisi swingin kutsuun vastannutta antautumassa jazzlaulun lumoon. Teija selostaa tyylin perusteita ja teemme siihen liittyviä harjoitteita. Nuottejakin saimme ja kokeilemme laulaa niistä yhdessä. Jazzissa tällainen yhteislaulu tosin on aika mahdotonta, kun jokaisen olisi samalla tarkoitus tehdä omaa fraseerausta ja tulkintaa. Mutta luotsiimme luottaen teemme kuten hän sanoo. Itse laulaisin  mieluiten vuorollani yksin, mutta ymmärrän että kynnys voi olla korkea vähemmän jazziin tutustuneelle. Toivon että kurssin lopulla jokainen uskaltaa – eikä ”mokia” tarvitse pelätä, sillä oppimassahan täällä juuri ollaan.

VIMMAN treenien aluksi äänestettiin kahdesta jouluohjelmaan otettavasta joululaulusta. Jaana oli esivalinnut tusinan verran biisejä joista lauloi ja soitti meille näytteitä. Ehdotin vielä mukaa Wilho ja Impi Siukosen Joulun odotuksessa, ja se pääsikin lopulta kärkiviisikkoon. Kaikki ovat hyviä, joukossa ei yhtään imellystä eikä tingeltangelia. Jaana päättää mitkä kaksi otetaan.

Tekniikkatunnilla tehdään tuttujen juttujen lisäksi sävelpuhtausharjoitteita. Laulamme ryhminä eri ääniä ikään  kuin klusterina, pyrkien tarkasti pysymään kukin omassamme. Korva oppii kuulemaan, sävelmuisti tallentamaan ja äänielimet toistamaan kuullun. Erinomaisen hyödyllistä kuorolaiselle – ja laulajalle muutenkin.

Ensi viikon Maestra syyslomailee. Sen jälkeen Jaana tuo uusia lauluja VIMMA Sings Spirituals -ohjelmaamme. Tähänastiset alkavat jo pikkuhiljaa hahmottua. Sanoja kannattaa myös opetella ettei tule hoppukiire, kun ehkä jo helmikuun lopulla esitämme nämä uudet spirituaalit Kallaveden kirkossa. Täysimittaiset konsertit, mukana ne aiemmat biisit, ovat kai keväämmällä?

Tämän kirjoitti jamatar 10.10.2018

 

Viimeisimmät postaukset