Kuorokoulussa

Eilen (lauantaina 10.11.) oli Jynkän koululla Sulasolin järjestämä kuorokoulutus klo 10-14. Osallistujia oli hyvä joukko lähiseudun kuoroista. Kouluttajana meidän Maestra-Jaanamme, joka vei ohjelman läpi erittäin tehokkaasti aikataulussa pysyen. Saimme maistella kuorolaulun eri tyylejä: keskiaika, barokki, romantiikka, pop, etno, gospel, jazz… Lauloimme esimerkkipätkiä kustakin tyylilajista niiden tyypillisyyksiin keskittyen. Tuntui komealta laulaa osana näin isoa kuoroa – etenkin miesäänet, lukumäärältään hyvinkin 3-kertaisina VIMMAAN nähden, soivat muhevasti.

Tällaiset tiiviskurssit, etenkin näin hyvin toteutettuina, ovat todella antoisia. Saimme kertausta ja muistin virkistystä jo tuttuihin asioihin ja paljon uutta tietoa ja apuja omaan laulutekniikkaan. Sain vaikutelman, että muiden kuorojen jäsenet olivat taidoissaan meitä vimmalaisia pidemmällä. Mutta me olemmekin matalan kynnyksen yhteisö, johon kaikki halukkaat voivat tulla kokemaan kuorolaulamisen iloa. Ja myös meillä on edellytykset kehittää taitojamme sekä yksilöinä että kuorona. Käytetään siis tilaisuudet hyväksemme!

Maestralaulajien lyhennetty syyskausi päättyi maanantaina lähes kahden tunnin ”maratoniin”, jossa käytiin läpi Pienen toivelaulukirja 3:n sisältöä niin pitkälle kuin ehdittiin. Olen ennenkin huomannut selvän eron siinä, onko esillä itselleni rakkaita kappaleita vai muita, joihin suhteeni on etäisempi. Laulu voi olla kaikin tavoin hieno ja hyvin tehty, mutta jos se ei kosketa, oma laulaminen jää pinnalliseksi. Esitän eläytymistä mutta tunne ei ole mukana. Se on raskaampaa kuin jos laulan äänielinten lisäksi sydämellä. Sydän taitaakin olla tärkein äänielimeni…

Ymmärrän niitä, joita minun lempparini eivät sytytä. Heistäkin tuntuu tylsältä laulaa sellaista mikä on itselle merkityksetöntä. Olisi kiinnostavaa tutkia maestralaisten laulumieltymyksiä ja miten kukin perustelee mieltymyksensä. Tätä on tavallaan tehtykin Jaanan gallupeissa, mutta ei niin tarkasti kuin minun ajatukseni olisi. Siis että kartoitettaisiin genreittäin kuka tykkää mistäkin ja miksi. No juu, mielihalunsa kullakin. Pääasia että haluja on!

Tämän kirjoitti jamatar 11.11.2018

 

Viimeisimmät postaukset