Se soi ja se soi…

Olen spirituaalien oppimisprosessissa edennyt vaiheeseen, jossa laulut alkavat soida päässäni. Iltaisin ennen nukahtamista sisäinen sävelradioni soittaa jotain (mitä milloinkin) biiseistä over and over again. Tämä auttanee myös tekstien mieleen painumista. Sitä mukaa kun laulut käyvät tutummiksi, niiden laulaminen kevenee. Mutta uuden konserttiohjelman oppiminen on aina iso työ.

Swing-jatkokurssi alkoi juohevasti. Aluksi kuunneltiin jazzlaulun kuningatar Ella Fitzgeraldia: Kuinka vaivattomasti hänen äänensä soi ja taipuu pienimpiinkin nyansseihin – ja scat-improvisaatio virtaa vuolaana niin pitkään kuin daami haluaa sitä jatkaa. Ella on ylittämätön. En tiedä toista yhtä sytyttävää skättääjää – paitsi ehkä Louis Armstrong.

Jazz-standardien esittäjät ja nuottien julkaisijatkin jättävät usein laulujen alun verse-osan kokonaan pois. Huono homma, sillä verse sisältää melodisen ja sanallisen johdannon itse lauluun. Pohdiskelimme mistä tämä ikävä ilmiö voisi johtua. Ajattelevatko laulajat ja nuottien julkaisijat, että pelkkä korvaan tarttuva chorus-osio riittää kuulijoille? No, minä nipotan taas kerran tekijänoikeuksista. Teos ei ole kokonainen ilman kaikkia osiaan; intron puuttuminen jättää meidät vaille jotain, mitä tekijät ovat tarkoittaneet siihen kuuluvan. Ja laulun julkaiseminen torsona loukkaa säveltäjän ja sanoittajan oikeuksia. Ugh, olen puhunut!

Tähdet, tähdet -ohjelma on palannut televisioon uudistuneena. Uutta on se, että artistit valitsevat nyt biisinsä itse ja joutuvat perustelemaan, miten ne liittyvät heihin itseensä. Toinen uutuus on, että kisaan ei ilmeisesti enää löytynyt todellisia tähtiluokan artisteja. Vähemmän tunnetut saavat nyt tilaisuutensa. Kiinnostavaa, tavallaan. Mutta miksi helkutissa jokaiseen laulunumeroon täytyy ympätä tanssiryhmä heilumaan? ”Show” on pelkkää levotonta höseltämistä, jolla on tuskin lainkaan yhteyttä laulun sisältöön. Mieluummin näkisin solistin ottavan lavan haltuun yksin ja kuuntelisin häiriöttä mitä ja miten hän laulaa. Voi olla, että väkinäisten tanssiosuuksien takia en viitsi jatkaa ohjelman seuraamista ollenkaan. Sääli, sillä laulajissa on hyviä tyyppejä.

Tämän kirjoitti jamatar 7.2.2019

Viimeisimmät postaukset