Pitkä perjantai

Lapsuudessani Pitkäperjantait olivat todella pitkiä, kun ei saanut olla kavereiden kanssa eikä tehdä mitään kivaa. Piti vain olla hissuksiin kotona. Tiesin että vietettiin kauan sitten ristinpuulla teloitetun Jeesuksen kuolinpäivää, mutta järkeeni ei oikein mahtunut miksi minunkin piti sitä murehtia.

Tänään on taas Pitkäperjantai ja ollaan hissuksiin kotona. Ja pääsiäistä edeltävää paastoa on vietetty joukolla monin tavoin, niin uskovat kuin uskottomat. Ei taide- eikä kulttuuririentoja, ei urheilutapahtumia, ei muitakaan kokoontumisia, ei ravintolailtoja, ei rock-keikkoja, ei vapaata liikkumista… Eikä VIMMA-harjoituksia Jynkän koululla!

Kovasti tämä paasto kirpaisee meitä VIMMAlaisiakin. Etäharkoissa käytiin nyt läpi kabaree-koreografioita. Huh! Ryhmätanssikuvioita on hankala hahmottaa yksin keittiössään, tai missä itse kukin treeniin osallistui. Eikä mallia pystynyt liikkuessa katsomaan näytöltä. Mikä on oikea, mikä vasen? Missä kohtaa pyörintä, hidas vai nopea? Ei sujunut senkään vertaa kuin ennen livenä. Tunnustan: Ei ole tullut paljon kertailluksikaan, tässä tilanteessa. Syyskuu on niin kaukana… Eikä ne tanssit pysyisi kuitenkaan mielessä läpi kesän. Seli seli. Mutta lupaan että juhlaesityksessä homma on hallussa.

Harjoituksen lopuksi virisi keskustelu ilmaisusta, millä tunteella ja ajatuksella mikäkin laulu pitäisi esittää. Tästä onkin ollut liian vähän yhteistä puhetta, kun aika on käytetty tarkasti itse laulamiseen. Kuorossa jokaisella täytyy olla laulusta sama tulkinta ja vire, jolla tuo tulkinta välitetään yleisölle. Kuitenkin olemme kaikki yksilöitä, emme robotteja. Täytyy vain luottaa siihen että sanoma tulee läpi, kun on yhteinen ajatus. Kuoron johtaja näkee toimiiko tämä ja painaa tarvittaessa lisää kaasua tai jarrua.

Kissaveijareiden takia en voi pääsiäiskoristella kotiani. Rairuohot syötäisiin, pajunkissat hajotettaisiin ja suklaamunilla pelattaisiin potkupalloa… Mutta hiljennyn Pitkäperjantain tunnelmaan kuuntelemalla Bachin Johannes-passiota. Pitkähän tämä päivä on, mutta samanlaisia ovat muutkin päivät täällä koronabunkkerissa. Ihan sama onko maanantai vai perjantai. Mutta tiistaina treenataan taas kabareelauluja yksin yhdessä!

Tämän kirjoitti jamatar 10.4.2020

 

Viimeisimmät postaukset