Lost and Found

Hei kuorokaveri – tai muu kuorolaulaja, joka satut tätä lukemaan – tiedätkö sen tunteen, kun jo opituksi luultu stemma äkkiä katoaa päästäsi? Minulle tuo tunne on hetkittäin turhankin tuttu, ja kohtasin sen taas VIMMAN viime treeneissä. Vedettiin kaikessa rauhassa Sataa -laulua, ja siinä se tuli: hukkasin sävelen. Siis sen stemmakohdan joka toistuu joka säkeistössä. ”Ei tuule puu, ei liiku lehti…” APUA! Karmea pudotus, kun juuri tämän olin oppinut helposti. Nyt ei ollut nuoteistakaan tukea, koska en niitä enää tässä vaiheessa tihrustele. On palattava nöyränä Dropbox-tallenteiden äärelle kertausharjoituksiin.

”Kiinalaisen jutun” himalajankorkuisia sävelkulkuja trimmattiin nyt oikein huolella. Minulle oli lohdullista huomata, ettei se muillekaan ihan sunnuntaikävely ole. Jaana kannustaa meitä kiipeämään ja uskomaan, että huipulle on mahdollista päästä. Kuin valon välähdyksinä minäkin sinne pääsen, mutta heti tulee pilvi eteen. Ääni sammuu. Mutta laulu on hieno – moderni sävellys satoja vuosia vanhaan runoon.

Sinua, sinua rakastan -laulun kohdalla Jaana teki meitä alttoja harmittavan muutoksen – otti meiltä soinnukkaan stemmamme pois. Mutta kokonaisuuden kannalta tämä oli tarpeen, sillä näin saadaan miesäänet kauniisti esiin. Taas tullaan akuuttiin miespulaamme, joka rajoittaa sovituksia ja kuoromme sointia. Vähistäkin miehistä on osa kadonnut. Mutta jäljellä olevat ovatkin sitkeitä sissejä. Arvostan!

Haa – löysinkin sen VIMMALLE ehdolla olleen Rydmanin laulun internetin uumenista. Mutta en soita sitä nyt, koska on muuta ajankohtaisempaa. ”Suomen Bob Dylan” Dave Lindholm täytti viime torstaina 70 v, ja sitähän pitää juhlistaa. En kuitenkaan pistä soimaan mitään hänen omista omintakeisista lauluistaan vaan taltioinnin, jossa hän soittaa steel-kitaraa ja laulaa Arthur Crudupin blueskipaleen That’s All Right Mama. (Ja juuri tällä biisillähän Elvis muinoin rynnisti esiin… ) Toisin kuin Dylan, Dave on myös virtuoosikitaristi. Ja bluesin tulkinta on erittäin jees, perinnetietoinen ja aito. Päästetään jäbä irti!

Tämän kirjoitti jamatar 3.4.2022.

Viimeisimmät postaukset